Nazilli Belediyesi’nin günlerdir merakla beklenen Aralık 2024 Dönemi Olağan Toplantısı 1. Oturumu, Dr. Ertuğrul Tetik başkanlığında yapıldı. Başkan Tetik’in, halka açık olan ama muhalif gazeteci kimliği dolayısıyla halktan dahi saymadığı Vedat Karaca’ya olan tavrını sürdürmesi dolayısıyla Nazilli Gazeteciler Cemiyeti (NGC) Başkanı Ümit Özmen ve bazı basın mensuplarının terk ettiği toplantı, gerginlikle başladı.
Toplantıya; AK Parti Nazilli İlçe Başkanı Volkan Beyazıt, MHP Nazilli İlçe Başkanı Hasan Hüseyin Eren ve Memleket Partili Ali Çetinkaya da katıldı.
7 maddeden oluşan meclis gündeminde tüm gözler “Nazilli Belediyesi’ne Ait Taşınmazlardaki Kiracıların Durumunun Görüşülmesi” maddesinde idi.
Gündemde yer alan;
1- 2025 Yılı Gelir Tarifesinde Yer Alan Katı Atık Bertaraf Ücreti KDV Oranlarının Düzeltilmesinin Görüşülmesi; Plan ve Bütçe Komisyonu’na,
2- 2025 Yılı Gelir Tarifesinde Değişiklik Yapılmasının Görüşülmesi; Plan ve Bütçe Komisyonu’na,
3- Nazilli İlçesine Ait 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Plan Notlarının 1.34 Maddesi’nin Kaldırılmasının Görüşülmesi; İmar Komisyonu’na sevk edildi.
4- Geçici İşçi Vizesinin Görüşülmesi ve
5- Afet İşleri Müdürlüğü Yönetmeliğinin Görüşülmesi; maddeleri oy birliğiyle kabul edildi.
“6. MADDEYİ OYLAMADAN ÖNCE 7. MADDEYİ KONUŞALIM!”
Gündemde yer alan 6. madde okunurken Başkan Tetik birbirine bağlı olması nedeniyle önce 7. maddenin okunmasını istedi.
7- Nazilli Belediyesi’ne Ait Taşınmazlardaki Kiracıların Durumunun Görüşülmesi,
31 Mart 2024 olan son kira sözleşme tarihinin 31/12/2025 tarihine uzatıldığının belirtilmesinin ardından söz alan Başkan Tetik, şu açıklamalarda bulundu…
“BURADAKİ ÇIKMAZI YARATAN 25 YILDIR İHALEYE ÇIKMAYANLARDIR!”
Mesele şu… Belediyenin 430 tane kiracısı var ve bu kiracılarımızın çoğu 10 yıllık ve üzeri. Kiracılarımızın kira süresi dolmuş. Buraları kendi yeriniz olarak düşünün. 25-30 yıldır aynı insanlar burada. Yasa der ki; ‘ihale yapacağız’, işin doğrusu bu… Tam üç aydır bununla uğraşıyorum. Ve her gelen kiracıma ‘bana ve meclisime güvenin, mutlaka bir çözüm yolu buluruz’ dedim, ‘tamam’ dediler.
Şimdi şunu diyor herkes; “Niye ihale?” “Yapılması gerekiyor!” “Niye yapılmadı?” “Bilmem, eskilere sormak lazım; niye yapmadınız diye!”
Bana gelen bazı eleştiriler de var: “25 yıldır yapılmıyor, sen niye yapıyorsun? Bizi yerimizden mi atıyorsun?”
Öyle bir çıkmazda ki bu iş. Çıkmazı yaratan biz değiliz. 25 yıldır burada ihaleye çıkması gerekirken, çıkmayanlardır çıkmazı yaratanlar. Önce bunu bilelim. Ben burada ne yapmalıyım; ihale yapmam lazım. İhale yaptım, gönlünüz elveriyor mu? Neden elvermiyor? 430 tane insan, bunun en az 300 tanesi şu anda evine ekmek götürmeye çalışan, öyle çok geliri olmayan, ufacık yerlerde üç-beş kuruş kazanıp çoluğuna çocuğuna götüren insanlar var. Siz zannediyor musunuz ki benim gönlüm razı; hayır. Ama bir taraftan da 25 yıldır yapılması gerekenler var, yapılmamış, kimse bir şey dememiş. Ertuğrul Tetik geldi, tespit etti.
“KAN GÖVDEYİ GÖTÜRECEKMİŞ; KORKMUYORUM!”
Yeni yetişen insanların hiç hakkı yok mudur kiralık yer tutmak için buradan? Babadan oğula geçen yer midir belediyenin malı? Nazilli’yi yöneteceksek hep beraber yöneteceğiz dedik. Hem meclis üyelerime, partililerime hem diğer parti gruplarına bu anlamda teşekkür ediyorum.
Gönlüm elvermiyor, insanları sokağa atmak hiç hoş bir şey değil. Tüm bunları şunun için anlatıyorum, beraber karar alacağız. Bu işler iki basın mensubunun mikrofon dayamasıyla konuşup olacak işler değil bu işler… Onlardan çekindiğimden değil… Kan gövdeyi götürecekmiş, dana kafaları kesilip belediye önüne atılacakmış, evimizin önünde bir şarjör silah boşaltılacakmış… Bunlar değil korkum, bunlardan hiç çekinmedim. Bir tek şeyden çekindim: o insanların aç kalmasından!..
“FİYATLARI SPK İLE ANLAŞMALI İNSANLARLA BELİRLEDİK”
Sermaye Piyasası Kurulu ile anlaşmalı insanlar, mühendisler var; “gelin burada 430 tane kiralık yerim var, buraların kirası nedir, bana belirleyin.” dedim. İşte bunlarla uğraştım. 500 TL’ye 1000 TL’ye öğle yemeği yiyemezsiniz. 430 tane yer 10 bin TL’den 4,3 milyon TL eder. Bu para Nazillimize kalacak, buraya harcanacak, böyle düşünün. Ve belirleyeceğimiz fiyatları komisyona bırakıyoruz, yani orada görev alan siz meclis üyelerine bırakıyoruz. Şunu da söyleyeyim; hem Sermaye Piyasası Kurulu’nun belirlediği fiyatların hem de enflasyon oranlarının altına düşmeniz mümkün değil. Çünkü orada kamu zararı yaratırsınız.
METREKARE BİRİM FİYATI MAKSİMUM 1000 TL
AK Partili Belediye Meclis Üyesi Esin Ülkü Beyazıt’ın belirlenen söz konusu fiyatları sorması üzerine Başkan Tetik, SPK’nın belirlediği metrekare fiyatın 1000 TL olduğunu söyledi. Tetik, dükkan metrekare fiyatlarının konumuna göre farklılık göstereceğinin altını çizerek; “Örneğin; Hürriyet Caddesi’ne bakan kasapların olduğu yerlerdeki dükkanların metrekaresi 1000 TL olacak. Bir başka örnek; mavi dükkanları öne bakanlar, içeriye bakanlar diye ayırdık. Adam 4 tane dükkanı açmış, birbirine bağlamış, içeriye bakan fiyattan olmayacak. Öndekini ön dükkan, arkadakini arka dükkan metrekare birim fiyatından hesaplayacağız. Ayrıca serbest süre uzatımı olmayacak. Günü geldiğinde ihalesini yapmak lazım.”
ERHAN ALGAN: “ESNAF ÖNÜNÜ GÖREMEDİĞİ İÇİN MAL ALMIYOR, DOLAYISIYLA MALINI DA SATAMIYOR!”
Konunun hem hukuki hem de vicdani tarafı olduğunu ifade eden Meclis Üyesi Erhan Algan, herkesin bu süreçte çok yorulduğunu belirterek, “Bir eczacı olarak, ticaret yapan biri olarak 2-3 ay geleceğini görememenin ne olduğunu çok iyi bilirim. Başka da bir geliri yoksa bu esnafın, düşünün mal almamıştır. Mal almadığı için mal satamamıştır. Ve kapının önüne koyulacağı duygusu yaşadıkları için bugün bu meclisin siyasi düşüncelerini bir kenara bırakarak -başkanın önerisi bence de çok doğru- bu öneriyi ivedilikle komisyondan da geçtikten sonra hayata geçirmemiz lazım. Elbette birazcık istediğimiz gibi değil, ancak ihale yapmazsak SPK’ca tespit edilen kiralarla çözülecek, başka bir çözümü yok şimdilik. Ve NAZBEL’e devredilirse de tekrar ihale kabusunu görmeyecek bu meclis. Çünkü 2886 sayılı yasa işte o zaman ihaleyi bağlamıyor, tek başına ihaleyi zorunlu kılmıyor size.” dedi.
SELAHATTİN YILMAZ: “İHALE KARARI MECLİS ÜYELERİNDE”
Dükkanların NAZBEL’e devredilmesi noktasında, NAZBEL ve yanı sıra NAZKOOP’un Nazilli için önemine değinen Başkan Yardımcısı Selahattin Yılmaz, şunları söyledi: “NAZ-KOOP bizden çok önce kuruldu ve kuranlara teşekkür ediyoruz. Herkesin büyük emekleri var bu kuruluşlarda. Bir kaç ay içerisinde bir kaç bin köylüyü üye yaptık. Nazilli’nin girişindeki yeri canlandırıp ayağa kaldıracağız. Kendi markamızla zeytinyağı ve incir üretip satacağız. Yani dikkat ederseniz küçük iştiraklerimiz artık zarar etmiyor, kar ediyorlar. Biz NAZBEL’in de Nazilli’de önemli bir kuruluş olmasını, kendi ayakları üstünde durduğu gibi istihdam alanında da güçlenecek bir konuma dönüştürmeye çalışıyoruz. Burada başkanımızın yapması gereken zor şey; 2886 sayılı yasa gereğince ihale yapmak. Meclis 2886 sayılı yasa gereğince ihale yapılması yönünde karar verirse, hepimiz gerçekten de rahat etmiş olacağız. Takdir tabii meclisindir.”
6- Mülkiyeti Nazilli Belediyesi’ne Ait Olan Bazı Taşınmazların Ayni Sermaye Olarak Nazbel Ulaştırma Su İnş. Hiz. İşl. San.ve Tic A.Ş.’ye Devrinin Görüşülmesi,
Açıklamaların ardından son oylama 6. ve 7. maddeler için yapıldı. Maddeler; oy birliğiyle Plan ve Bütçe Komisyonu’na sevk edildi.