Ramazan bu yıl 30 gün!

On bir ayın sultanı ‘Ramazan’ ayı geldi, hoş geldi... Başı rahmet, ortası mağfiret, sonu cehennem azabından kurtuluş olan Ramazan ayının Nazilli’ye yansımalarını ve müftülüğün ay boyunca yapacağı çalışmaları Nazilli İlçe Müftüsü Selami Bayrakçı’ya sorduk. Gazete NAZİLLİ’ye özel açıklamalarda bulunan Bayrakçı, bu yıl ki fidye ve fitre miktarlarının 130 TL olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Oruç tutmayanlar tutanlara saygı göstersin ve daha önemlisi; bu ramazanın belki de son ramazanımız olduğu bilinciyle bu mübarek iklimi iyi değerlendirelim.”

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Manevi iklimiyle onbir ayın sultanı olan Ramazan ayına kavuşmanın heyecanı ve coşkusu Nazilli’nin dört bir yanında yaşanmaya başlandı. Bu yıl ki teması “Ramazan ve Ahiret Bilinci” olarak belirlenen Ramazan ayının ilk teravihi ve ilk sahurunun ardından, 11 Mart Pazartesi günü ilk iftarımızı 19:17’de top atışıyla açtık. Bizler de Ramazan ayının o eşsiz atmosferini yaşamaya başlayan Nazillililerin merak ettiği her şeyi İlçe Müftümüz Selami Bayrakçı’ya sorduk. İşte Bayrakçı’nın açıklamalarından satır başları…

RAMAZAN BU YIL 30 GÜN

“Şu anda camilerimiz Ramazan ayına hazır. Başkanlığımız  her sene ramazan ayı  öncesinde ramazan ayı talimatı gönderir; yapılacak işler, dikkat edilecek hususlar gibi… Biz de bunları toplantılarda personelimize aktarıyoruz. Geçen hafta perşembe günü toplantımızı yaptık. Arkadaşları harekete geçirdik, onlar hazırlıklarını yaptılar. Pazar günü ilk teravih namazımızı yatsı namazından sonra kıldık, gecesinde ilk sahurumuzu yaptık ve 11 Mart Pazartesi de ilk orucumuzu tutmuş olduk. Bu yıl Ramazan ayı 30 gün olacak.”

FİTRE 130 TL., FİDYE 130 TL.

“Ramazan aylarında bildiğiniz gibi fitre veriliyor. Bir kişinin bir günlük asgari gıda ihtiyacı, iki öğün üzerinden hesap ediliyor. Başkanlığımız tarafından Din İşleri Yüksek Kurulu marifetiyle bu yıl ki belirlenen fitre rakamı 130 TL. Unutulmasın ki; Ramazan ayında herkesin bir fitre vermesi gerekiyor. Yine oruç tutamayan hastalık sebebiyle, yani doktor müsaade etmiyorsa onların da fidye ödemesi gerekiyor. Fidyenin de bir günlüğü bir fitre miktarı kadar yani o da 130 TL. Tutamadıkları günler sayısınca ihtiyaç sahiplerine fidyelerini ödemeleri gerekiyor.”

BENİM TERCİHİM KÖYLER

“Camilerimizin her birisinde her gün mukabele okunacak. Kur’an Kurslarımızda da aynı şekilde mukabele okunacak. Bir de Diyanet Gençlik Merkezimiz var. Orada da kadınlarla öğle saatlerinde mukabele olacak. Hatim ile teravih, artık üç camimizde olacak; Yenişehir Camii, Kestane Camii, Ağa Camii. İlk sahurumuz 05:56, ilk iftarımız 19:17’de gerçekleşirken, en son 9 Nisan Salı günü 19:44’te iftar yapacağız. Ondan sonra Koca Camimizde mahyamız var, o aktif olacak ramazan içerisinde. Nazillimizde hemen hemen her gün bir yerlerde iftarlar var, bizler de oraya iştirak edebildiğimiz kadar iştirak ediyoruz. Köylerimizde de iftarlar oluyor ve ben genelde köylere gitmeyi tercih ediyorum. Köylerimize gidip oradaki vatandaşlarımızla hem iftar hem teravih şeklinde değerlendirelim istiyorum.”

YARDIMLAR ARTIK KART İLE

“İlçe müftüleri aynı zamanda Diyanet Vakfı’nın Şube Başkanı oluyor ilçelerde. Biz de Diyanet Vakfı’nın Nazilli Şube Başkanı olarak, vatandaşlarımıza elimizden geldiğince yardım yapıyoruz; zekat bağışlarından, fitrelerden, biriken yardımlardan ve Vakfımız Genel Merkezi’nden bize ulaşan destekler sayesinde… Sosyal Yardımlaşma Vakfı’ndan da destek alıyoruz. Son yıllarda artık kutu yardım yerine belirli mağazalardan alışveriş kartı geliyor. O kartları da mahallelerden tespit ettiğimiz ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyoruz. Hatırlarsanız eskiden erzak kolisi yapılıyordu; hem içeriği aynıydı hem de hem taşıması depolanması zordu. Ama şimdiki bu market kartları büyük kolaylık. Hem de vatandaşımız gidip kendi ihtiyacını alıyor. Bu şekilde geçen yıl yaklaşık 800 aileye kart dağıtımıyla destek olduk. Vatandaşımız zekatını, fitresini, fidyesini ihtiyaç sahiplerine ulaştırsınlar.

Ayrıca bu Ramazan’da vatandaşlarımızdan Bozyurt’taki inşaatımıza destek olmalarını isteyelim sizin aracılığınızla. Bu camimiz, Nazilli’ye çok büyük bir artı değer kazandıracak. 350 yataklı orası, belki ileride İmam Hatip Ortaokulu ve İmam Hatip Lisesi de bir kısmında yer alacak. Maliyetler arttı ama şükür hiç durmadı şu anda da devam ediyor.”

BİRBİRİMİZE SAYGILI OLALIM

“Nazillili hemşehrilerimize şu mesajı vermek isterim… Orucu herkes tutmayabilir, tutamayabilir. Tutmayanlar tutanlara saygı göstersin, bu önemli. Ramazan ayının bir ibadet ayı olması dolayısıyla bu ayda yoğun bir  ibadet gerçekleşmekte ve bu yüzden de özellikle oruç tutmayanlar tutanlara en azından saygı gösterseler iyi olur, diye düşünüyorum. Bir de belki bu son ramazanımız, bir daha da elimize geçmeyebilir. Onun için bu ayı iyi değerlendirmelerini ve maksimum derecede faydalanmalarını istirham ediyorum.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Ramazan bu yıl 30 gün!

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin