Nazillili gazetecilerden 24 TEMMUZ dayanışması!

Nazillili Gazeteciler, Basından Sansürün Kaldırılışının 116. Yıldönümünde, İstasyon Meydanı'nda bir araya geldiler. Basın mensupları, NGC önderliğinde gerçekleşen tören sonrası, tasarruf tedbirleri adı altında kurum ve kuruluşlarca yerel basına uygulanan yaptırımlara 'Habersiz Kalabilirsiniz!' eylemiyle cevap verdi.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı (Basında Sansürün Kaldırılışının Yıldönümü) dolayısıyla Nazilli Gazeteciler Cemiyeti (NGC) tarafından İstasyon Meydanı’nda bir tören düzenlendi. NGC ve Aydın Gazeteciler Cemiyeti Nazilli Şubesi çelenklerinin Atatürk Anıtı’na sunulmasından sonra, saygı duruşunda bulunuldu, hep bir ağızdan İstiklal Marşı okundu.

Sunumunu Günay Pabuşçu’nun yaptığı tören, ‘Habersiz Kalabilirsiniz!’ mottosuyla başlatılan eylemin duyurusu için Uğur Mumcu Parkı’na taşındı.

YEREL BASININ SESİ KISILMAYA ÇALIŞILIYOR! 

Basın şehidi Gazeteci-Yazar Uğur Mumcu Anıtı önünde açıklamalarda bulunan Nazilli Gazeteciler Cemiyeti (NGC) Başkanı Ümit Özmen, tasarruf tedbirleri kapsamında kurum ve kuruluşlarca yerel basına uygulanan yaptırımlara karşılık olarak başlatılan ‘Habersiz Kalabilirsiniz!’ eyleminin ayrıntılarını paylaştı.

Özmen, yerel medyanın son dönemde yaşadığı yüksek maliyetler, dijitalleşme, yasal güçlükler ve tasarruf tedbirleri gibi sorunlar nedeniyle ciddi ekonomik sıkıntılara girdiğini ve kapanma riskiyle karşı karşıya olduğunu söyledi. Kamuda tasarruf ve verimlilik paketinin birçok kurum ve kuruluş tarafından bahane edildiğini söyleyen Özmen, “Çok seslilik önlenerek, yerel medyanın sesi kısılmaya çalışılıyor.” dedi.

GÖREVİNİ YAPMAKTAN ZİYADE, AYAKTA KALMAYA ÇALIŞIYOR!

Türkiye genelindeki ekonomik darboğazın, özellikle yerel medyayı olumsuz etkilediğini söyleyen  Pandemi sonrası ekonomik tedbirlerin ve kısıtlamaların yerel gazeteleri yok olma noktasına getirdiğini söyleyen Başkan Özmen, yerel medyanın gelir kaynaklarının azalmasıyla birlikte, birçok basın kuruluşunun hayatta kalma mücadelesi verdiğini ifade ederek, “Kamuda tasarruf ve verimlilik paketinde basın ve yayın organlarına ilan ve reklam verilmemesi, günlük gazetelere abone olunmaması yönündeki düzenlemeler yerel basının can suyunu kesecek uygulamalardır. Pandemiden bu yana maliyetlerdeki büyük artışlar, yerel televizyonların ödenemeyecek rakamlara ulaşan uydu bedelleri, radyoların ödemek zorunda oldukları yüksek telif ve lisans bedelleri, internet medyasının sosyal medya ile rekabet edemeyecek regülasyonlara tabi tutulması özellikle Anadolu basınının sesinin giderek kısılmasına, ayakta kalma kaygısından görevini gerçek anlamda yerine getirememesine yol açmaktadır.” dedi.

DOĞRU HABER, GERÇEK GAZETECİLERLE MÜMKÜN! 

Yerel medyanın dijitalleşmeyle birlikte en önemli rakibinin sosyal medya ağları olduğunu vurgulayan Özmen; “Geleneksel medya kuruluşları, halkın haber alma hakkını kullanabilmesi için sundukları haberlerde birçok yasal mevzuata uygun hareket etmek, halka doğrulanmış bilgi vermek, halk arasında panik ve korkuya neden olmamak, yerel ve ulusal hassasiyetleri gözetme sorumluluğu ile hareket ediyor. Ancak sosyal medya mecralarında tıklanma, beğeni alma kaygıları ön planda olduğu için ise bu kriterler çoğu zaman göz ardı edilmektedir. Bu durum doğru bilgiye ulaşma konusunda güvenilir olmamasının yanı sıra, kirli ellerde telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğurabilir. Halkın doğru habere ulaşması ancak gerçek gazetecilerle mümkündür.” diye konuştu.

YEREL BASINA DESTEK ÇAĞRISI!

Yerel demokrasilerin güçlenmesi ve halkın doğru bilgiye ulaşması adına, yerel basının desteklenmesinin kritik önem taşıdığını ifade eden NGC Başkanı Ümit Özmen, yerel yönetimler başta olmak üzere, ticaret ve esnaf odaları, stk temsilcileri ile iş insanlarına destek çağrısında bulundu.

Öte yandan milletvekillerine de seslenen Özmen, gazetecilik mesleğini düzenleyen ve bu alanda çalışacak kişileri belirleyecek bir “Gazetecilik Meslek Yasası”nın acilen çıkarılmasının gerektiğini hatırlatarak, bu yasanın haber alma özgürlüğünü destekleyici nitelikte olması gerektiğini vurguladı.

Açıklamaların ardından NGC Başkanı Ümit Özmen ve basın mensupları, Uğur Mumcu, büstüne kalem bıraktılar.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Nazillili gazetecilerden 24 TEMMUZ dayanışması!

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin