Kış soğuk yüzünü gösterince; bir zamanların olmazsa olmazı, şimdilerin ise kimi yerlerde nostalji için, kimi yerde ise doğalgazın olmayışı dolayısıyla kullanılan katı yakıt sobalarının bacası tütmeye başladı.
Çok hızlı bir şekilde yaygınlaşsa da bugün doğalgaz olmayan Yeşilyurt ve Sümer Mahallelerinin bir kısmında, kırsal kesimlerde, kahvehanelerde, şehir dışındaki otellerde ve sayıları az da olsa kalorifer kullanan sitelerde hala katı yakıt (kömür/odun) kullanılıyor.
Aydın’daki şubesini, toptan satış yaptığı siteler ve apartmanların doğalgaza geçmesiyle Nazilli’ye taşıdıklarını söyleyen Güral Kömür sahibi Murat Altunkaya, kömür kullanımının bitmediğini, daha çok kırsalda, termik santrallerde ve sanayide devam ettiğini söyledi. Doğalgazın yanı sıra; odun yakılan şömineli sobalar ile birlikte son zamanlarda pelet sobalarının da yaygınlaştığını hatırlatan Altunkaya, peletin kömüre kıyasla daha çok ilgi gördüğünü söyledi. Pelette kül oranının yok denecek kadar az olduğunu ifade eden Altunkaya, temiz ve baca derdi olmayan pelet sobalarının çoğunlukla dekoratif amaçlı kurulduğunu (cafe, restoran ve açık mekanlarda) dile getirdi.
Maliyetler anlamında kömürle doğalgazın pek farkı olmadığını, ancak doğalgazın sıcak su ile tüp kullanımı sunması ve temiz olması yani konforu dolayısıyla avantajlı olduğunu belirten Altunkaya, fiyatları da paylaştı: “Kömürde geçen seneye göre fiyatlar biraz geri geldi ancak son dönemde yine bir miktar artış yaşandı. Rusya’dan ithal kömür sevkiyatında yaşanan aksamalar ithal tedariğini baltaladı, bu da hem ithal hem de iç ürünün fiyatlarına yansıdı. ithal kömür 8 bin 500 TL, yerli Soma kömür 7 bin 200 TL, ekonomik kömür (kalori oranı düşük, kül oranı ise fazla) 6 bin TL, odun 6 bin TL, pelet 7 bin 500 TL (20 kg. pelet çuval 150 TL.) ve mangal kömürü 40 TL/kg.”