Karaca, yetkililere seslendi: “Nazilli’nin altı kaynıyor!”

-20'leri -30'ları gören Sandıklı ilçesinin jeotermal ile ısıtıldığını ancak Aydın'da onca jeotermal kaynak olmasına rağmen yeterince yararlanılmadığını söyleyen Yasin Karaca, “Bugün Nazilli, Sandıklı gibi jeotermalle kışın ısıtmasını sağlayabilir. Aynı jeotermalle seracılığı, tarımı geliştirebilir. Çok ciddi bir istihdam, çok ciddi bir ekonomik girdiden bahsediyoruz.” şeklinde konuştu.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’de seracılık denince akla Antalya’nın geldiğini, ancak 2002 yılından sonra bunun değişmeye başladığının altını çizen Enjoy Trade Yönetim Kurulu Başkanı Yasin Karaca, jeotermalin sadece enerjide değil tarımda da kullanılabilirliğinin önünün açılmasından sonra 2002, 2004, 2006, 2008’de Aydın’da ilk jeotermal seracılık uygulamalarının yapıldığını ve bugün Köşk’te, Salavatlı’da, Sultanhisar’da şimdi de Buharkent’te olduğunu dile getirdi.

Şu anda Aydın’da ciddi bir jeotermal havza olduğunu söyleyen Karaca, yerel yöneticilere seslendi: “Bugün Nazilli, Sandıklı gibi jeotermalle kışın ısıtmasını sağlayabilir. Aynı jeotermalle seracılığı, tarımı geliştirebilir. Yani Sandıklı gibi soğuk bölgede bu oluyorsa yılın 12 ayı boyunca, bizim burada niye olmuyor. Bunu yerel yönetimlerin ciddi bir şekilde değerlendirmesi lazım. Yani -20’leri -30’ları gören bir Sandıklı jeotermal ile ısıtılırken, bugün Aydın’da bu kadar jeotermal kaynak var ve bu yapılmıyor. Afyon, Kütahya, Kırşehir, Eskişehir, Kayseri, Kozaklı, Yozgat’ın Sorgun ilçesi gibi birçok bölgede jeotermal seracılık faaliyetleri var ama biz burada jeotermalin esas kaynağının üzerinde olmamıza rağmen, Aydın ili bundan faydalanmıyor. Çok ciddi bir istihdamı, çok ciddi bir ekonomik girdisi var aslında.”

NAZİLLİ HAVZASINDAKİ SICAK SU DEĞERLENDİRİLMELİ!

“Topraksız tarımda verimli arazilerin kullanılmasından yana değilim. Gerekirse 3 km sıcak su hattını çekelim, daha çorak yerlerde sera yapalım, verimli topraklar yine açık tarımda kullanılsın. Yoksa verimli toprağı, topraksız tarıma çevirmek çok mantıklı değil.” diyen Karaca, bu nüfus artışında 20 yıl, 50 yıl sonra bu bol toprağın kalmayacağını belirterek, şu ifadeleri kullandı: “Bizim daha kompakt, daha dar alanlarda, daha yüksek verimlilikli üretimleri bugünden planlamamız lazım. Yani biz bugün burası kıraç, buraya inşaat yapalım dediğimiz yerler, ileride bize ‘ya seracılık yapılsaydı’ durumu olur. Ben biraz olaya bu şekilde bakıyorum. Yani biraz 5 yıl, 10 yıl hatta 20 yıl sonrasına bakmak lazım. Gelecek planlamasını ona göre yapmak lazım. Tekrar söylüyorum; Nazilli’nin havzasında bir sürü sıcak su havzası var ve buraların değerlendirilmesi lazım!”

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Karaca, yetkililere seslendi: “Nazilli’nin altı kaynıyor!”

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin