Nazilli Engelsiz Engelliler Derneği Başkanı Ahmet Ünlü ile engelliler ve onların sorunları üzerine ayaküstü bir sohbet gerçekleştirdik.
Makamda veya mevkide gözünün olmadığını, her zaman engelliler ve sorunlarıyla ilgili istişareler, girişimler ve projeler üzerine çalıştıklarını dile getiren Ünlü, tek dertlerinin engelliler ve onlara faydalı olabilmek olduğunun altını çizerek, iki önemli projesinin hayata geçirilmesi halinde 40-50 engelliye iş imkanı sağlanabileceğini söyledi.
Nazilli Belediye Başkanı Dr. Ertuğrul Tetik ile henüz bir görüşmelerinin olmadığını ama fırsat olması halinde beklemede olan ‘Simit Arabası’ projesi ve ‘Down Kafe’ projesini konuşmak için sabırsızlandığını söyleyen Ünlü, hem bu projeleri hayata geçirmek hem de Aydoğdu Mahallesi’ndeki dernek merkezini şehir merkezine taşımak istediklerini dile getirdi.
İşte, Başkan Ünlü’nün Gazete Nazilli ile paylaştıkları…
ENGELLİLERİ İSTİHDAMA KAZANDIRMAMIZ LAZIM!
İŞKUR’un eski hükümlüler ve engellilere yönelik (Engellilerin Kendi İşini Kurma Projesi) hibe projeleri olduğunu ve bu konuda Türkiye’de en etkin dernek olduklarını iddia eden Ünlü, Çalışma Bakanlığı’na 60 proje gönderdiklerini ve 30-35 tanesinin onaylanarak, faaliyete geçtiğini aktardı.
Ünlü, konu ile ilgili olarak şunları söyledi: “Bu projenin oluşmasında öncü olan bakanlıklar, maalesef hayvancılık yapmak isteyenlerden Bağkur’a kayıt istiyor. O elimizi kolumuzu bağlıyor açıkçası, yoksa hayvancılığa talep çok fazla. Bu sezon da engelli bir arkadaşımızın projesini gönderebildik ve mutlaka onaylanacaktır diye düşünüyoruz. Onun haricinde kafe açan, oto yıkama açan, arıcılık yapan, büyükbaş – küçükbaş hayvancılığa yönelen arkadaşlarımız var. Projesi kabul edilmiş ve devam edenler…
Hayvancılıkta özellikle şu konuda destek bekliyoruz. Atıyorum, süt kooperatiflerimiz var, süt alımı yapan; ÖR-KOOP ve SÜTMAN gibi… Bu firmalar hayvancılıkla ilgili projelerde proje yaptığımız arkadaşlarımıza Bağkur desteği sağlarlarsa, orada onlara süt olarak, hayvan olarak dönüşümleri sağlandığında onlar da kendilerine birer üye kazandırmış olacaklar. Bu sayede biz daha çok engelliyi iş ortamına aktarmış olacağız.
Öbür taraftan baktığımızda devletin üstündeki büyük yükü de almış oluyoruz, engelli maaşından kurtarmış oluyoruz. Belediyeleri onlara sosyal yardım götürmekten kurtarmış oluyoruz. Bu yaptıklarımızla biz doğru yolda olduğumuzu düşünüyoruz, öyle söyleyeyim.
Tabii, bizim engelliler olarak en muzdarip olduğumuz konu şu; dışarıdan bakıldığında işte yardım, bağış, dilencilik gibi görülüyor bazı şeyler. Bunun önüne geçmemiz lazım. Engellileri, üretime ve iş ortamına adapte etmemiz, istihdama kazandırmamız lazım. Onda biz öncüyüz diye düşünüyorum.
Şimdi işin bir başka boyutuna baktığımızda, engellinin engeli cebinden başlıyor bana göre. Cebi dolu olursa; tekerlekli sandalyesini, baston değneğini veya protezini kendi yaptırabilir. Yeter ki para kazanmaya başlasın. Amacımız bu dernek olarak.”
SİMİT ARABALARIYLA 25-30 İSTİHDAM!
Projelerinden biri olan ‘Simit Arabası’ projesine belediyeden destek beklediklerini ifade eden Ünlü, kendi derneklerine ayrıcalık beklemediklerinin altını çizerek, şunları söyledi: “Nazilli’de bu işi yapabilecek engellilere belediyemiz belli noktalarda birer simit arabası versin. 2’şer vardiya halinde çalışsa engelli kardeşlerim o araba başında, en az 25-30 engelli kardeşimize istihdam sağlamış oluruz. Ne şahsım adına ne de derneğim adına bir şey istemiyorum. Noktalar da, arabalar da belediyenin olsun ama çalışanlar engelli olsun, onlara iş imkanı sağlansın.”
DOWN KAFE’Yİ ÇOK ÖNEMSİYORUM!
Benzer bir iş fikrini önceki belediye başkanı Kürşat Engin Özcan ile İnci Yaşam’da konuştuklarını hatırlatan Başkan Ünlü, söz konusu yerde belediyenin dükkanları olduğunu belirterek; “Başkan Özcan ile konuşmamızda, kahvecilerden, hayırseverlerden, meşrubat firmalarından masa, sandalye, şemsiye vb. ekipmanı toplayıp, bir kafe yapalım. Çalışanları da down sendromlular, otizmliler, bedensel engelliler olsun, başına da belediyeden bir sorumlu müdür konulsun dedik. Dediğimizle kaldık. Ama bir imkan, bir fırsat geçerse elimize, hem down kafe’yi açmak hem de simit arabaları gibi projeleri hayata geçirmek istiyoruz. Engelliler için bir proje olur, bir iş imkanı oluşturulmak istenir, biz elimizi taşın altına koyarız, bundan da memnuniyet duyarız. Yeter ki engelliler için faydalı bir proje olsun, bir model oluşsun.” ifadelerini kullandı.