Başta Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) olmak üzere; Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN), Aile Sağlığı Çalışanları Ebe ve Hemşire Dernekleri Federasyonu (ASEF), Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik ve Dayanışma Sendikası, Genç Sağlık Sendikası, Genel Sağlık İş Sendikası, Sağlık Çalışanlarına Hak ve Mücadele Derneği, Sağlık Hizmetleri Sendikası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği (TÜMRAD-DER) ve Türk Tabipleri Birliği’nin de aralarında bulunduğu STK’lar, 30.10.2024 tarihinde yayınlanan Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğine karşı aldıkları karar neticesinde 5 günlüğüne iş bıraktılar.
‘Eziyet Yönetmeliği’ olarak adlandırdıkları yönetmelik değişikliğinde Sağlık Bakanlığı’nın geri adım atmaması üzerine ilk olarak 5-7 Kasım’da, ardından istekleri, önerileri ve talepleri yerine getirilmeyince 2-6 Aralık’ta iş bırakan Aile Hekimleri, neden greve gittiklerini halka duyurabilmek için basın açıklamaları düzenlemeye devam ediyorlar. Aydın Sağlık Platformu çatısı altında bir araya gelen Aile Hekimleri, son olarak Nazilli Devlet Hastanesi önünde bir basın açıklaması düzenlediler. Eyleme; CHP Nazilli İlçe Başkanı Aslıhan Ökmen ile yönetim kurulu üyeleri ve eczacılar da katılım sağlayarak destek verdiler.
Aydın Sağlık Platformuna bağlı birimler adına açıklamayı Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Eş Başkanı Eylem Azizoğlu yaptı.
Sağlık Bakanı’nın göreve geldiği günden beri, birinci basamağı güçlendirerek koruyucu sağlık hizmetlerini geliştireceğini, sorunları çözeceğini söylediğini ancak ne söylüyorsa tersini yaptığını, ne yapıyorsa da tersini söylediğini ifade eden Azizoğlu, şunları söyledi…
“TALEPLER GERÇEKLEŞENE KADAR EYLEMLER SÜRECEK!”
“Bakanlık yetkilileri her fırsatta aksini iddia etse de 1 Kasım’da yürürlüğe giren Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği halkın sağlığını, hekimlerin ve sağlık emekçilerinin özlük hakları ve çalışma koşullarını iyileştirmek bir yana daha da kötüye götürecek uygulamalar içermektedir.
Maalesef Bakanlık bunu yapmak yerine hekimlerle hastaları karşı karşıya getiren, bazı hizmetleri ücretli yapan, halk sağlığını tehdit eden uygulamalara kapı açan, halkın cebinden daha çok para çıkmasına neden olacak maddeler içeren torba kanun teklifini TBMM’ne sundu.
Sağlık Bakanlığı’nı bir kez daha uyarıyoruz. Sorun yumağına dönüşmüş sağlık sistemini, halkla hekimleri ve sağlık çalışanlarını karşı karşıya getiren, performansa dayalı ödeme ve taşeronlaşma ile sağlığı piyasalaştıran, bilimsel yaklaşımdan uzak kanun ve yönetmelikler ile düzeltemezsiniz. Taleplerimiz gerçekleşene kadar eylemlerimize devam edeceğiz.”