Ahilik Haftası kutlamaları, Nazilli İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Nazilli Mesleki Eğitim Merkezi’nde (MESEM) düzenlenen programla başladı.
Tüm şehitlerimiz için saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programa; Nazilli Kaymakamı Huriye Küpeli Kan’ın yerine vekaleten bakan Kuyucak Kaymakamı Fehmi Sinan Niyazi, Nazilli Belediye Başkanı Dr. Ertuğrul Tetik, İlçe Milli Eğitim Müdürü İsmail Şimşek, Şube Müdürleri Hüseyin Uçgun, İhsan Çatma, Yıldıray Demir, Arif Tokmak, Nazilli Ticaret Odası Başkanı Nuri Arslan, MHP Nazilli İlçe Başkanı Hasan Hüseyin Eren, Saadet Partisi Nazilli İlçe Başkanı Vahap Kırca, oda başkanları ve stk temsilcileri katıldı.
Günün anlam ve önemine binaen bir konuşma yapan Kaymakam Fehmi Sinan Niyazi, Nazilli’nin; Atatürk’ün burayı bir merkez olarak seçmesinden ve Sümerbank’ı buraya kurmasından bu yana inanılmaz bir mesafe kateden, insanları ticaretle ve üretimle içli-dışlı olan, dünyanın gidişatını takip eden güzide bir belde olduğunu ifade etti.
“NAZİLLİ, DAHA İLERİYE GİTMEK İÇİN, KUVVETLİ DİNAMİZMİ VE TOHUMU BARINDIRMAKTADIR!”
Niyazi, şunları söyledi: “Tarihle bağı olmayan toplumsal dönüşümler, dünya ne kadar hızlı değişirse değişsin yerli yerine oturamıyor. İnsanlık tarihi paranın icadından evvel takasla başlayan bir etkileşim içerisinde. Yine paranın icadı biliyorsunuz Lidya’da, yani yine bu topraklarda. Ticaretin ve üretimin dünyanın gidişatına uygun bir şekilde kendi norm ve ahlaki değerleriyle uyumlu olması, batıdaki örneği mesela, protestan ahlakı diyor batılılar.
Eski dünyanın merkezinde yer alan ve medeniyetin -ilk medeniyetleri, Göbeklitepe’yi görüyoruz- kaynağı olan Anadolu’nun ve Ege’ye kıyısı olan bu ticari faaliyetlerde, etkileşim faaliyetlerinde en önde, en başta kültürel ve iktisadi açıdan da dünyaya örnek teşkil eden mekanlar olması gerekir diye makul bir beklenti sahibi olmak normaldir. Çünkü en köklüsü, en tecrübelisi, binlerce yıl öteden geliyor. Bildiğimiz gibi insan toplumsal varlık. Bütün medeniyet eserleri insanların organizasyon yeteneğinden tevellüt ediyor. Hiç bir kimse, herhangi bir işi tek başına başarmadı. Bunlar, medeniyetler içerisinden organizasyon yeteneğiyle uygun ve verimli topraktan neşet etmiş ürünler. Uygun ve verimli toprak; dünyayı iyi tanımak, tarihi bilmek, bilmekle yetinmeyip bununla uyumlu icraatlara girişmektir. Ve geçmişine baktığınızda başarılı insanların, yazdıkları kitaplarında hep bunu referans göstermişlerdir: ben çok disiplinliydim, ben üretirken sadece basit bir para kazanma hırsıyla hareket etmedim. Adeta Anadolu Selçukluları zamanındaki lonca teşkilatlarının ahlaki kriterleri gibi, şu şu şu kriterlere uydum, şunlardan taviz vermedim diyerek ortaya çıktılar.
Çünkü toplumda karşılıklı güven, sözleşmeye güven, sözünün eri olma, ürünün kalitesi ile ilgili garanti verdiğinde bu garantinin lafla olmadığını bilme, karşı tarafa bunu ikna edici bir şekilde göstermen, işte bunlar Ahilik gibi çok zengin olan tarihimizin sayfalarından süzülüp gelen önemli ilkeler. Onun için çok isabetli bir şekilde hükümetimiz ve devletimiz bu Ahiliği, adeta yeniden keşfedilip tekrar günümüz modern değerleri ve histerleriyle bağdaştırılmasına önem vermiştir. Bence bu isabetli bir karar. Fazlasını yapmalıyız belki, belki içerisinde daha çok yer almalı ve daha fazla idrak etmeliyiz. Çünkü en çok şikayet ettiğimiz hususlardan biri esnaf, vatandaş, yurttaş -dünya vatandaşı belki- olarak, mesela Almanya’da çalışmakta olan bir vatandaşımız Türkiye’ye geldiğinde, en çok şikayet ettiğimiz, kendi kendimize de kızdığımız; yeterli derecede esnaf ve üretici ahlakı oluşturup oluşturamadığımız hususu.
Uzun lafın kısası; ben Nazilli’nin genel olarak ülkemizin gelişmişlik düzeyi, tarihi, coğrafyası, tam böyle uygun pozisyonda insan yapısıyla, uygun pozisyonda yer aldığını düşünüyorum ve daha ileriye gitmek için de kuvvetli dinamizm ve tohum barındırdığını düşünüyorum. Dünya çapında yer almak ve daha çok gelişmek için. Bununla uyumlu bir biçimde tabii ki insanın o büyük topluluğun, yani Türk tüccarı olarak, Türk üreticisi ve zanaatkarı, endüstri adamı olarak büyük topluluğun taaa tarihin derinliklerinden süzülmüş Ahi Evran’ın kültürel mirasının taşıyıcıları olarak, bütünün parçası olmak suretiyle dar, minik çıkar hesapları yerine kalıcı, etik, ahlaki ilkelerle hareket eden bir kültüre sahip olmasını ve bunu geliştirmesini mümkün görüyorum.”
BAŞARILI ESNAFLARA VE USTALARA ŞED KUŞANDIRILDI!
Program; Şed Kuşanma töreni ile devam etti… ‘Yılın Ahisi’ seçilen Nazilli Terziler Odası Başkanı Murat Şanal, tüm ustaları temsilen kürsüye gelerek Ahilik Yemini’ni yaptıktan sonra, başarılı esnaflara ve ustalık belgesi almaya hak kazanan isimlere (Nazilli Terziler Odası Başkanı Murat Şanal, Fettah Atalay, Ahmet Kaya, Tayfun Esen, Emre Çiçek, Orhan Yıldız, Lütfi Cengiz, Mehmet Cengiz, Savaş Orhan, Özgür Türe, Fatih Gözcü, Bülent Aydar, Zeliha Kurum, Nursine Arça, Ayşe Özdemir) Şed kuşandırıldı.
Tarih ve kültüründe önemli bir yere sahip olan demiri ilk kez işleyip ona şekil veren ve demirden aldığı güçle cihan hakimiyeti ülküsünü gerçekleştiren Türkler’de bir töre olan demir dövme töreni için, programa katılan protokol üyeleri örs başına geçtiler.
Demir Dövme töreninin ardından, Diyanet Görevlisi Bilal Ekinci ‘Ahilik Duası’ yaptı. Program; Ahi pilavı, ayran ve lokma ikramıyla sona erdi.
13. yüzyıldan bugüne esnaflık ve ticaretin temelini oluşturan Ahilik kültürü, ilçemizde hafta boyunca çeşitli programlarla anılmaya ve kutlanmaya devam edilecek.