Başkan Arslan, TOBB İstişare Toplantısı’nda konuştu!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan’ın da iştirak ettiği, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde gerçekleşen ‘İş Dünyası İstişare Toplantısı’na Nazilli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Arslan da konuşmacı olarak katıldı. Konuşmasında; ‘sigorta prim desteğinin artırılması’, ‘nitelikli eleman ihtiyacı ve istihdamın önündeki engeller’ konularına değinen Başkan Arslan, çözüm önerilerini de sundu.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Geleneksel hale gelen ‘İş Dünyası İstişare Toplantıları’, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde TOBB İkiz Kuleler Konferans Salonu’nda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan’ın katılımı ile yapıldı.

Toplantıya ayrıca; Nazilli Ticaret Odası Başkanı Nuri Arslan başta olmak üzere çok sayıda Oda ve Borsa Başkanları, Bakanlık bünyesindeki Genel Müdürler ve Bürokratlar katıldı.

Toplantının açılışında bir konuşma yapan Bakan Vedat Işıkhan, artık geleneksel hale gelen ‘İş Dünyası İstişare Toplantıları’nı, Türkiye’nin ekonomik yapısını iş dünyasıyla istişare halinde güçlendirmek için bir fırsat olarak gördüklerini söyledi.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu da, ‘İş Dünyası İstişare Toplantısı’nın, kamu ile özel sektörün bir araya geldiği, sıkıntıları ve önerilerini doğrudan icra makamına iletebildiği çok önemli bir platform olduğunu söyledi.

“PRİME ESAS ÜCRET TAVANI YENİDEN DÜZENLENMELİ”

Hisarcıklıoğlu, gelir vergisi basamaklarının daraltıldığına dikkati çekerek, şu ifadeleri kullandı: “Orta gelirli bir çalışanın yılın ortasında en yüksek gelir vergisi olan yüzde 40’lık vergi dilimine girmesi adil de değil, mantıklı da değil. Benzer bir durum SGK prime esas tavan ücretinde yaşanıyor. Tavan ücret geçmişte asgari ücretin 5 katı olarak uygulanırken bugün 7,5 kat olarak uygulanıyor. Çalışanlarımızın alacakları net ücretleri artırabilmemiz için gelir vergisi basamakları ve oranları ile prime esas ücret tavanının yeniden düzenlenmesini talep ediyoruz. Mevcut istihdamın korunması ve yeni iş alanlarının açılabilmesi için istihdam teşviklerini de çok önemli görüyoruz.” dedi.

“KAYIT DIŞI ÇALIŞMALARI ÖNLEME YAKLAŞIMI İÇERİSİNDEYİZ”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ise konuşmasında, çalışma hayatının en büyük problemlerinden birisinin de kayıt dışı istihdam olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti: “İlgili paydaşlar ve kamu kurumlarıyla istişare etmek suretiyle, iş gücü piyasamızın ihtiyaçlarının karşılanması ve kayıtlı çalışmaların artırılması amacıyla çalışma izinlerine ilişkin reform çalışmalarımıza da başlamış bulunmaktayız. İlk olarak, çalışma izni değerlendirme kriterlerini gözden geçirdik. Bu süreçte Uluslararası İşgücü Genel Müdürlüğümüz, tüm kurumlarımızın görüşlerini de almış durumda. Çalışmalarımızı yürütürken hem sektörlerin iş gücü ihtiyacını dikkate aldık hem de yabancıların kayıt dışı çalışmalarını önleme yaklaşımı içerisinde bulunduk.” dedi

NTO BAŞKANI ARSLAN, KONUŞMACI OLARAK KATILDI

İş Dünyası İstişare Toplantısı’na konuşmacı olarak katılan Nazilli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Arslan; firmaların talepleri, sorunları ve çözüm önerileri hakkında açıklamalarda bulundu. Başkan Arslan şunları söyledi…

“Şu anda işletmelere zamanında sigorta primini ödemeleri halinde %5 oranında indirim yapılmaktadır. Sigorta primini zamanında ödeyen işverenleri teşvik etmek, firmalarımızın giderlerini azaltıp istihdamı arttırmak ve daha çok işverenin sigorta primlerini zamanında ödemesini sağlamak için bir ödül mekanizması olarak %5’lik indirim oranının artırılmasını talep etmekteyiz.”

“ÇIRAK ÖĞRENCİ VE STAJYERLİK SİGORTASI EMEKLİLİKTEN SAYILMALI”

Konuşmasının devamında, herkes için önemli olan bir diğer konunun ise ‘Nitelikli Eleman İhtiyacı ve İstihdamın Önündeki Engeller’ olduğunu belirten Başkan Arslan, “Özellikle sanayide torna, mobilya, oto tamiri vb. gibi birçok sektörde nitelikli eleman problemi bulunmakta, bu ve bunun gibi sektörlerde usta yetişmemektedir. Bu sorunun çözümü ve Mesleki Eğitime talebi artırmak için çırak öğrenci ve stajyerlik sigortasının emeklilikten sayılması ve okul sürecinde yapılan öğrenci sigortalarının emeklilik konusunda başlangıç sayılmasını talep ediyoruz.
İstihdamın önündeki engelleri kaldırabilmemiz ve ihtiyaç duyulan sektörlere gençlerimizi yönlendirebilmemiz için, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinin 9. Sınıflardan itibaren yaz tatillerinde çalışabilmesi, sigortalılığının devam etmesi ve bununla ilgili mevzuatın yenilenmesi gerekmektedir.”
dedi.

İş Dünyası İstişare Toplantısı’nda Oda ve Borsa Başkanları sırayla söz alarak, reel sektörden gelen konu ve çözüm önerilerini dile getirdi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Başkan Arslan, TOBB İstişare Toplantısı’nda konuştu!

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin