Aydın İl Tarım ve Orman Müdürü Ayhan Temiz, ‘Pitaya’ (Ejder Meyvesi) ve ‘Aydın Enginarı’ üreticilerini ziyaret etti, incelemelerde bulundu.
İl Müdürü Temiz, ilk olarak Efeler’e bağlı Gölhisar Mahallesi’ndeki pitaya serasını ziyaret etti. Antioksidan, C vitamini, magnezyum ve demir bakımından zengin olmasıyla bilinen, bağışıklık sistemini güçlendiren, sindirimi destekleyen, bağırsak sağlığını koruyan ve kalp-damar hastalıkları ile kansızlık riskini azaltmada önemli faydalar sağlayan Ejder Meyvesi (Pitaya) üretimini yerinde inceleyen Temiz’e; Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü V. Figen Gül ile Efeler İlçe Müdürü Mehmet Esen eşlik etti. Temiz; sera sahibi Vildan Uğurlu ile ejder meyvesinin üretim süreçleri, hasat teknikleri ve pazarlama imkanları üzerine karşılıklı değerlendirmelerde bulundu.

Ziyaret sonrası yaptığı açıklamada, 2025 yılı ÇKS kayıtlarına göre Aydın’ın 5 ilçesinde faaliyet gösteren 14 işletmede toplam 91 dekar alanda Ejder Meyvesi üretimi yapıldığını ifade eden Temiz, bu ilçeleri ve üretim alanlarını şu şekilde sıraladı…
- Efeler: 6 işletme – 7,3 dekar
- İncirliova: 3 işletme – 5,9 dekar
- Nazilli: 2 işletme – 53,6 dekar
- Germencik: 2 işletme – 22,4 dekar
- Bozdoğan: 1 işletme – 2 dekar

‘AYDIN ENGİNARI’, ÜRETİMİ İLE TÜRKİYE İKİNCİSİ!
Pitaya serası ziyaretinin ardından İl Müdürü Temiz, coğrafi işaretli ürünümüz olan ‘Aydın Enginarı’ üreticisi Mehmet Karagöz’e ait 5 dekarlık enginar tarlasında incelemelerde bulundu. Üretici ile enginar üretimi, hastalık ve zararlılarla mücadele ile pazarlama konularında karşılıklı değerlendirmelerde bulunan Temiz, burada yaptığı açıklamada, ‘Aydın Enginarı’nın ülke ikincisi olduğunu hatırlattı.
Temiz, “Ülkemizde 2024 yılı TÜİK rakamlarına göre 38 bin 77 ton enginar üretimi yapılmış olup, bu üretimin 6 bin 615 tonu (4 bin 292 dekarlık alandan) Aydın ilimizde gerçekleştirilmiştir. Bu başarıyla ilimiz, ülke sıralamasında 2. sırada yer almıştır” dedi.




