Kuraklık artıyor! Sadece 2 defa sulama suyu verilecek!

Aydın Valiliği’nin ‘2025 Yılı Sulama Sezonunda Uygulanacak Olan Havza Bazlı Su Dağıtım Planlaması’ hakkındaki kararı, ilgili merciilere gönderildi. 

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

“Tarımsal Kuraklık ile Mücadele ve Kuraklık Yönetimi Çalışmaları Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararı” gereği Aydın İli Tarımsal Kuraklık İl Kriz Merkezi tarafından yapılan 2025 yılı ilk toplantısında alınan kararlar, Aydın Valiliği tarafından yetkililere ulaştırıldı. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan kuraklık analiz çalışmalarına göre 2025 yılında yağışların bir önceki yıla göre %20 ve daha fazla oranlarda düşeceğinin ifade edilmesi üzerine, DSİ 21. Bölge Müdürlüğü tarafından 2021, 2022, 2023 ve 2024 yılları sulama sezonlarında başarı ile uygulanan ‘Havza Bazlı Sulama Planlaması’ çalışmalarının bu yıl da devam edeceği Valilik tarafından duyuruldu.

Açıklamada; son yıllarda yaşanan iklim değişikliğinin etkisi ile 2025 yılı sulama sezonunda alınan önlemler ve belirlenen takvim doğrultusunda üreticilere 2 defa sulama suyu verileceği belirtildi.

İşte Valiliğin o açıklaması…

YAĞIŞLARDA %20 VE DAHA FAZLA AZALMA OLACAK!

“Aydın ve Denizli İllerinin de içinde bulunduğu Büyük Menderes Havzasında yaşanan kuraklık nedeni ile DSİ 21. Bölge Müdürlüğü tarafından 2021 yılı sulama sezonundan başlamak üzere havza bazlı sulama planlaması çalışmaları başlatılmış olup 2021, 2022, 2023 ve 2024 yılları sulama sezonlarında başarı ile uygulanmıştır.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan kuraklık analiz çalışmalarına göre 2024 yılında ülkemizin önemli bir bölümünde değişen şiddetlerde meteorolojik kuraklık etkili olmuştur. Her geçen yıl bir önceki yıla göre daha kurak geçmekte, bölgesel olarak farklı düzeylerde izlense de kuraklığın etki alanı giderek genişlemektedir. Buna ilişkin olarak yapılan projeksiyonlarda 2025 yılında geçen yıla oranla yağışların ülkemizin önemli bir bölümünde %20, hatta daha büyük oranlarda azalacağı, ayrıca yağışlardaki azalışın yanı sıra sıcaklıklardaki artışa bağlı buharlaşma kayıpları ile sulama alanlarına su sağlayan rezervuarlarımızın doluluk oranının düşeceği öngörülmektedir.

Son yıllarda yaşanan iklim değişikliğinin etkisi ile 2025 yılı sulama sezonunda su eksikliğine bağlı olarak DSİ tarafından inşa edilen depolamalı sulama tesislerinden faydalanan çiftçilerin, oluşabilecek muhtemel zararların önlenmesi veya asgariye indirmesi amacı ile Havza Bazında Kuraklık Analiz çalışmaları yapılarak, “Kurak Dönem 2025 Yılı Mevcut Su ve Sulama Suyu İhtiyacı Analiz Tablosu” ve “Kuraklık Nedeni ile 2025 Yılı Sulama Sezonu Öncesi Yapılacak Çalışmalar” Tarım Reformu Genel Müdürlüğü’nün 18139633 sayılı yazısı ile Valiliğimize iletilmiştir.

Söz konusu yazı ve 02.02.2022 tarih ve 31738 Sayılı Resmi Gazete Yayınlanan “Tarımsal Kuraklık ile Mücadele ve Kuraklık Yönetimi Çalışmaları Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararı” gereği Aydın İli Tarımsal Kuraklık İl Kriz Merkezi 2025 yılı ilk toplantısını 28.02.2025 tarihinde gerçekleştirilmiştir.”

%50 KURU TARIM…

“Alınan kararlar doğrultusunda;

A) Bitki Su İhtiyacına Göre Depolama Durumu KRİTİK Olan Adıgüzel, Cindere, Kemer, Çine Adnan Menderes ve Gökbel Barajlarında mevcut depolama oranları ile birlikte gelebilecek minimum akımlarda eklendiğinde depolanacak su, DSİ 21. Bölge Müdürlüğü tarafından inşa edilerek işletme bakım onarım ve yönetim sorumluluğu; Nazilli Sulama Birliği, Akçay Sulama Birliği, Bozdoğan Sulama Birliği, Aydın Ovası Sulama Birliği, Adnan Menderes Sulama Birliği ve Söke Ovası Sulama Birliğine devredilen sulama tesislerinden sulanan alanların tamamına yetmeyeceğinden 2025 yılı sulama sezonunda %50 kuru tarım uygulaması yapılacaktır.

Buna göre;

1- Su verilecek olan havzanın içerisinde kalan tüm ürünlere en fazla 2 defa sulama suyu verilecektir. Ancak ikinci sulamalar tamamlandıktan sonra gelen akımların yeterli olması durumunda üçüncü defa sulama suyu verilebilecektir.

2- Sulama Birlikleri görev alanı içerisinde kalan daimi tesislere (sulamaya kapatılan alan içerisinde kalan sabit tesisler dahil) su verilecektir. Sulu tarıma kapatılan alanda yeni ekilecek olan çok yıllık bitkilere (yonca vb.) su verilemeyecek ve beyanname alınmayacaktır.

3- Sulama Birlikleri görev alanı dışında kalan arazilere (daimi tesisler hariç) su verilemeyecek ve beyanname alınmayacaktır.

4- Sulama Birliği görev alanı içerisinde su verilecek olan alanlarda 2. ürün sulaması amacıyla su temini yapılmayacaktır.

5- Su verilemeyecek olan havzada çiftçiler tarafından yapılacak kuru tarım uygulaması için Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından çiftçilere yerinde gerekli yönlendirme ve bilgilendirme çalışmaları yapılacaktır.

6- Su verilemeyecek olan havzada kaçak olarak su alan ve planlama dışı ekim yapan kişilere Valilik tarafından gerekli idari ve mali cezai işlem uygulanacaktır.

7- Su verilemeyecek olan havzada kaçak olarak su alan ve planlama dışı beyanname vermeden ekim yapan kişilere Sulama Birliği tarafından Sulama Birliği Yasasının 12. maddesi gereğince aşağıdaki şekilde ceza uygulanacaktır.

7-1- Sulama beyannamesi vermeden ya da eksik beyanname ile sulama yapan birlik üyelerine, suladığı her dekar arazi başına su kullanım hizmet bedelinin iki katına kadar, bu fiillerin tekrarı halinde her defasında ayrı ayrı olmak üzere dört katına kadar idari para cezası verilir.

7-2- Birlik görev alanı dışında kalan su kullamcılarına, izinsiz olarak suladıkları her dekar arazi başına su kullanım hizmet bedelinin iki katına kadar, bu fiillerin tekrarı halinde her defasında ayrı ayrı olmak üzere dört katına kadar idari para cezası verilir.

8- Büyük Menderes, Çine Çayı, Akçay yatağı boyunca, izinsiz su alarak yapılan kaçak sulama faaliyetlerini engellenmesi amacıyla o bölgedeki kolluk kuvvetleri tarafından gerekli müdahaleler yapılacaktır.

KISITLI SULAMA PROGRAMI…

B) Bitki Su İhtiyacına Göre Depolama Durumu KISINTILI olan Karpuzlu Yaylakavak, Topçam ve Karacasu Barajlarından mevcut depolama oranları ile birlikte gelebilecek minimum akımlar da eklendiğinde depolanacak su ile DSİ 21. Bölge Müdürlüğü tarafından inşa edilerek işletme bakım onarım ve yönetim sorumluluğu Nazilli Sulama Birliği, Aydın Ovası Sulama Birliği ve Adnan Menderes Sulama Birliğine devredilen sulama tesislerinden yapılan sulama alanlarında 2025 yılı sulama sezonunda “Kısıtlı Sulama Programı” uygulaması yapılacaktır.

“Buna göre;

1- 2025 yılı sulama sezonunda uygulanmak üzere Kısıtlı Sulama Programı kapsamında havza sulama planlaması çalışmaları DSİ 21. Bölge Müdürlüğü ve Sulama Birlikleri tarafından yapılacaktır.

2- Sulama Birliği görev alanı içerisinde kalan tüm ürünlere en fazla 2 defa sulama suyu verilecektir. Ancak ikinci sulamalar tamamlandıktan sonra gelen akımların yeterli olması durumunda üçüncü defa sulama suyu verilebilecektir.

3- Sulama Birliklerince kendi görev alanı içerisindeki yerleşim yerlerinde bulunan mükelleflere kısıntılı sulama programı mahalli vasıtalar ile ilan ve tebliğ edilerek vatandaşlarımıza duyurulması sağlanacak, sulama faaliyetleri hakkında bilgilendirme yapılacaktır.

4- Sulama birlikleri görev alanı dışında kalan şebeke dışı arazilere daimi tesisler (Meyve Bahçesi) hariç su verilmeyecektir.

5- Kaçak olarak su alan ve planlama dışı ekim yapan kişilere Aydın Valiliği ve Sulama Birliği tarafından gerekli İdari ve mali cezai işlem uygulanacaktır.

6- Kaçak olarak su alan ve planlama dışı beyanname vermeden ekim yapan kişilere Sulama Birliği Yasasının 12. Maddesi gereğince Sulama Birlikleri tarafından aşağıda şekilde ceza uygulanacaktır.

6-1- Sulama beyannamesi vermeden ya da eksik beyanname ile sulama yapan birlik üyelerine, suladığı her dekar arazi başına su kullanım hizmet bedelinin iki katına kadar, bu fiillerin tekrarı halinde her defasında ayrı ayrı olmak üzere dört katına kadar idari para cezası verilir.

6-2- Birlik görev alanı dışında kalan su kullanıcılarına, izinsiz olarak suladıkları her dekar arazi başına su kullanım hizmet bedelinin iki katına kadar, bu fiillerin tekrarı halinde her defasında ayrı ayrı olmak üzere dört katına kadar idari para cezası verilir.

7- Valilik Kararı ve sulama planlamasına uyulup uyulmadığı, Sulama Birliği tarafından kontrol edilecek ve alınan kararlara uymayıp aykırı hareket edenler uyarılarak alınan kararlara uyulması sağlanacaktır.

2025 sulama sezonunda yaşanabilecek olumsuzluklara karşı alınan kararların ilgili Kurum ve Kuruluşlar tarafından titizlikle uygulanması, üretici ve tüm sektör paydaşları tarafından uygulanacak olan kararlara uygun hareket edilmesi hususunda gereğini önemle rica ederim.”

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Kuraklık artıyor! Sadece 2 defa sulama suyu verilecek!

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin