Erken tanı, TÜBERKÜLOZ’un yayılmasını önler!

Nazilli İlçe Sağlık Müdürlüğü ve Nazilli Verem Savaş Dispanseri, 78. Verem Eğitim ve Farkındalık Haftası dolayısıyla ilçe genelinde bilgilendirme çalışması gerçekleştirdi. Amaçlarının ‘Veremsiz Bir Türkiye’ olduğunu vurgulayan İlçe Sağlık Müdürlüğü’nün sosyal medya paylaşımında; erken tanının, tüberkülozun yayılmasını önlemede kritik bir rol oynadığı vurgulandı.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Toplumda ‘Tüberküloz’ konusunda farkındalık oluşturmak ve yürütülen faaliyetleri tanıtmak amacıyla Nazilli İlçe Sağlık Müdürlüğü ve Nazilli Verem Savaş Dispanseri tarafından stant çalışması gerçekleştirildi.

Her yıl Ocak ayının ilk pazar günü ile başlayan “Verem Eğitim ve Farkındalık Haftası” etkinliklerinde, görevli personellerce vatandaşlara, Tüberküloz (Verem) ile ilgili broşürlerden dağıtılıp, bilgilendirmelerde bulunuldu.

Amaçlarının “VEREMSİZ BİR TÜRKİYE” olduğunu vurgulayan Nazilli İlçe Sağlık Müdürlüğü, 78. Verem Eğitim ve Farkındalık Haftası dolayısıyla, resmi sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla ‘Tüberküloz nedir’, ‘Korunma Yöntemleri’, ‘Tedavi ve İlaç Programı’ başlıkları altında hastalık hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

TÜBERKÜLOZ NEDİR?

Tüberküloz, Mycobacterium tuberculosis adı verilen bir bakterinin neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. Çoğunlukla akciğerler olmak üzere tüm doku ve organları (böbrekler, beyin ve kemik gibi) tutabilir. Akciğer dışı tüberküloz bulaşıcı olmayabilir, ancak akciğer tüberkülozu, hastanın öksürmesi ya da hapşırması sonucu hava yoluyla kolayca bulaşabilir. Hasta ile aynı kapalı ortamda uzun süre bulunan kişilerde bulaşma riski artmaktadır.

KORUNMA YÖNTEMLERİ

Hasta yakınları ve temaslıları, bulaşıcı tüberküloz hastalığından korunmak için koruyucu ilaçlar ve kişisel enfeksiyon kontrol önlemleri almalıdır. Maske kullanımı, doğal havalandırmanın sağlanması ve genel hijyen kurallarına uyum, bireyleri bu hastalıktan korumak için son derece önemlidir. Ayrıca, tüberküloz hastalığı belirtileri gösteren kişilerin (uzun süren öksürük, ateş, gece terlemeleri) sağlık kuruluşlarına başvurması gerekir.

ULUSAL TÜBERKÜLOZ KONTROL PROGRAMI

Verem Savaş Dispanserlerinde tanı, tedavi ve takip hizmetleri tüberküloz hastalarına ücretsiz sunulmaktadır. Tüberküloz tanısı alan hastanın tedavisi boyunca, dispanserlerdeki sağlık çalışanları tarafından takip edilmekte, gerekli görülen tüm destekler sağlanmaktadır.   

Bakanlığımız tarafından yürütülen “Ulusal Tüberküloz Kontrol Programı” ile tüberküloza karşı mücadelede, sağlıklı bir yaşam ve koruyucu sağlık hizmetleri sunmayı amaçlamaktadır. Genişletilmiş Bağışıklama Programı kapsamında, bebeklere iki aylıkken ücretsiz yapılan BCG aşısı, tüberküloz menenjiti ve miliyer tüberkülozdan korunmalarını sağlamakta önemli bir rol oynamaktadır. Aşının, tüberküloz riski altında olan çocuklarda hayat kurtarıcı etkisi kanıtlanmıştır.

TEDAVİ VE İLAÇ KULLANIMI

Tüberküloz hastalığı, yalnızca düzenli ilaç kullanımı ile tedavi edilebilir. Etkili ve düzenli bir tedavi ile bulaştırıcılık genellikle 2-3 haftada sona erebilir. Tüberküloz tanısı alan hastaların ilaçları, Sağlık Bakanlığı tarafından ücretsiz olarak sağlanmakta ve tedavi süreçleri izlenmektedir.

Hastaların ilaçlarını düzenli kullanmaları en önemli faktördür. Bu nedenle, ilaçlar doğrudan gözetimli tedavi uygulamasıyla verilmektedir. Hastaların, bir sağlık görevlisi eşliğinde ilaçlarını alarak tedaviye sadık kalmaları teşvik edilmektedir. Bu yaklaşım, tedavi sürecinin başarı oranını artırmakta ve hastaların motivasyonunu yükseltmektedir.

DGT (Doğrudan Gözetimli Tedavi) uygulamasına düzenli katılan hastalara, Bakanlığımız ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı arasında imzalanan protokol çerçevesinde şartlı nakdi yardım yapılmaktadır. Devletimizin sağladığı bu maddi destek, tüberküloz sebebiyle yaşanan ekonomik kayıpların yükünü hafifletmektedir.

Mobil tarama araçlarımız, her yıl düzenli olarak cezaevlerini taramakta, okul ve iş yeri gibi toplu yaşam alanlarında tüberküloz görülmesi durumunda da bu alanların taranmasında hizmet vermektedir.

Erken tanı, tüberkülozun yayılmasını önlemede kritik bir rol oynar. 

1
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Erken tanı, TÜBERKÜLOZ’un yayılmasını önler!

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin