Şehrin sorunlarının yıllardır ötelene ötelene biriktiğini ve artık hem vatandaşın beklentilerini karşılamak hem de şehrin sorunlarının çözülmesi adına projelerin hayata geçirilmesi gerektiğinin altını çizen Saadet Partisi Nazilli İlçe Başkanı Vahap Kırca, Gazete Nazilli’ye değerlendirmelerde bulundu.
İmtiyaz Sahibimiz Mehmet Kamış’a konuşan Başkan Kırca; meydan, fuar alanı, otopark ve pazar yeri sorunlarının artık çözüme kavuşturulması gerektiğini hatırlatarak, “Yaklaşık 1 yılını tamamlamak üzere olan Belediye Başkanı Ertuğrul Tetik, 2. yılda şehrin dönüşümü adına çalışmalara başlamalı. Belediyenin durumunu biliyoruz, kendisinin siyasette yeni olduğunu da biliyoruz ama geride bıraktığımız süreçten sonra artık vatandaş bir şeyler görmek istiyor.” dedi.
İşte Saadet Partisi Nazilli İlçe Başkanı Vahap Kırca’nın o açıklamaları…
“NAZİLLİ’NİN BEKLEYEN HİZMETLERİNİ KARŞILAMASI GEREK”
– Belediye başkanımız siyasette yeni. Tabii gelir gelmez belediye başkanı olmak kolay bir iş değil. Memurluktan gelme, ekibi tanımıyor, belediyeyi bilmiyor. Zamanla olacak, biraz süre vermek lazım. Belediyenin de çok iyi koşullarda olmadığını biliyoruz. Şimdi tabii ki vatandaş buna bakmaz, geldiği günden itibaren ‘arkadaş ne yapıyorsun?’ der. Vatandaş bir şey görmek ister ve içeriğine çok da bakmadan ‘bu işe gelirken bu pozisyonları biliyordun, ona göre niye tedbirini almadın’ der. Tabii önemli bir çalışma görünmeyebilir fakat benim gördüğüm; sokak-cadde taş döşemesi, temizlik yapılıyor. Zaten 5-6 ay bir süre koydular kendilerine; ‘belediye iç meselelerini bir toplayalım, hizmet daha sonra gelir.’ diye düşündüler galiba… Ben de öyle olacağını tahmin ediyorum, yani Ertuğrul Bey’in iyi niyetli olduğunu, gerçekten Nazilli’ye bir şey verme adına çaba göstereceğini zannediyorum. 1 yıl dolduktan sonra ‘son 1 yılda ne yapıldı’ diye döküldüğü zaman ondan sonrası için hedefi biraz daha yüksek tutması ve Nazilli’nin bekleyen hizmetlerini karşılaması gerekiyor. Tabii şu an yaptıkları zaten belediyenin rutin hizmetleri ama kalıcı eserler de bırakması lazım. Karşımızda bir deprem gerçeği var; yanı sıra meydan, fuar alanı, otopark, pazar yeri vb. ihtiyaçlar… Tüm bunları göz önünde bulundurarak şehrin ihtiyaçlarının da dahil edildiği bir kentsel dönüşüm şart. Yani toplama baktığımızda 1 yıldan sonra belediyenin işi daha da zorlaşır.
“BU KADAR BORÇ ÖDENDİYSE, DEMEK Kİ SONRASI DAHA GÜZEL OLACAK”
Gerçekten yapılmışsa çok büyük başarı. Niye? Elinizde güçlü bir maddi kaynak olmadığı zaman birilerine ya muhtaçsınız ya da işinizi yapamayacaksınız. Yani kaynak aramak zorundasınız. Ama kendi kaynağını kendi içinde oluşturmuşsa; tedbirlerle veya bazı çalışmalarla borcu o miktara düşürmüşse, bence belediyenin -şu gösteriyor ki- 3-5 ay sonrası daha güzel olacak!..
“TABELA DEĞİŞTİRMEKLE HİZMET OLMAZ! BAŞKA ŞEHİRLERİ GEZİN, ŞEHİRCİLİĞİ BİLEN İNSANLARI GETİRİN”
– Belediye meclisinde alınan kararla Belediye Meydanı, Cumhuriyet Meydanı olmuş. Şimdi sadece bir isim koymakla olmaz. Oranın bir şeklini, bir şeyini değiştirmeniz lazım, tabelasını değiştirmekle olmaz. Cumhuriyet Meydanı denilince, aklıma başka bir şey gelmeli… Mesela Osmanlı Çeşmesi’nin yeri değiştirilebilir, bir Atatürk heykeli yapılabilir, yeni banklar, yeni peyzaj düzenlemesi vs. yapılabilir. Belediye yönetiminin başka şehirleri gezmek ya da bu işe vakıf olan illerden, ilçelerden birini davet etmek, ‘arkadaş, siz bu projeyi nasıl yaptınız?’ demek kimsenin aklına gelmiyor galiba… Yani şehirciliği bilen birilerini misafir edelim arkadaş… Eskişehir’e, İzmir’e, Kayseri’ye, Konya’ya gidelim. Tramvayı, peyzajı, meydanı, hediyelik eşya dükkanları, kafeleri, restoranları, süs havuzları vs. vs. güzel şeyler yapalım şehrimize…
Ben mesela bir fuara gittim; aklımda sadece fuarda mobilya gezmek değil, Nazilli’de böyle bir şey olsa, şundan olsa nasıl olur, iyi olur mu diye çektim, paylaştım. Arkadaş siz de bu işin içindeyseniz, gördüğünüz güzel bir projeyi ‘buraya nasıl uygularız’ın derdinde olmanız lazım!..
“KATLI OTOPARK, PAZAR YERİ VE FUAR…”
– Katlı otopark ve çevresinde perşembe pazarı kuruluyor, bir de Hürriyet Caddesi’nin yukarısında salı pazarı… En büyük sorunlardan bir tanesi de pazar yerleri… Koskoca bir mahallenin pazar yeri yok. İki pazar yeri dolayısıyla şehrin en önemli caddeleri kapanıyor. Perşembe günleri inanın gece 2’ye kadar o temizlikçilerin neler çektiğini görüyorum. Şehrin bırakın kazancını, gündüzüyle gecesiyle hep sıkıntı. Katlı otopark dışarı taşıyor. Buna bir çare bulmak lazım.
Katlı otopark aynı zamanda geçtiğimiz yıllarda Tarım Fuarı’na ev sahipliği yapmıştı. Şimdi fuar alanımıza mı üzülelim yok diye, yoksa düzenlenmeyen Tarım Fuarı’na mı? Fuarlar, yaşayan şehirler için olmazsa olmazdır ve şehrin protokolü bir araya gelip bu fuarı yapmalılar. Sonuçta bir tarım şehriyiz, bereketli topraklarımız var. Hem üreticiye hem şehre büyük değer katan bu fuara da sponsor bulunabilir!..
Artık Nazilli’nin her anlamda güzel bir görünüm kazanması lazım. İlerleyen yıllarda şu meydanı, bu binayı falanca belediye başkanı yapmıştı diyebilmek için yöneticilerin bir eser bırakması lazım. Tabii şimdiye kadar görmedik. İnşallah bundan sonra görürüz.
“BİRARAYA GELİP, NAZİLLİ’YE ‘NE KATABİLİRİM?’ DEMELİYİZ”
– Dedik ya hani, siyasette yeni olmanın eksileri var diye… Neden? Nazilli’nin doğu kısmındaki belediyeler, il olacak dediğimiz Nazilli’nin ilçeleri, bir evladı gibiler… Tabii ki büyükşehir var ama doğu kısmı belediye başkanları, ilçe başkanları veya daha geniş çaplı bir oluşum, belediyeyi davet edip, hem belediyenin geçmiş olan süreci değerlendirmesini istese hem ‘bundan sonra hep beraber ne yaparız’ı sorsa ve toplantıda başkanın ‘yanımızda olun Nazilli’yi kalkındıralım’ demesi güzel olur. Bunu yapabilir mi? Yapmaması eksik, yapsa daha iyi olur. Olabilir mi? Biraz ihtimali zayıf görüyorum. Bizde şu da var. Biz Nazilli meseleleri için tam olarak bir araya gelemedik. Yani %70’i uğraşırken, %30’u köşede kaldı. Yani hep beraber elini taşın altına sokan bir yapıya sahip değil Nazilli. En büyük sebep de, Nazilli insanı Nazilli için kendini feda etmiyor! Tabii siyasette Nazilli’de şunu gördüm; son seçimden sonra partiler tabii biraz yorulma, biraz dinlenme derken yoğun olan gündemi daha çok dinleyerek geçiriyorlar. Ama şu olabilirdi; biz Nazilli için yapacaklarımızı -bu organize sanayi olur, il konusu olur, eksikler olur- ara vermeden sürekli gündemde tutmamız lazımdı. Yani diğer ilçelere bakıyoruz; bir şeyle uğraşıyorlar ama biz halen o kısmı geçemedik. Büyükşehir’den bekleniyor, o Nazilli’den bekleniyor, öteki hükümetten bekleniyor. Şimdi böyle 3 çıkmaz içine girerse Nazilli, yine bu sıkıntıyı yaşar. Eğer böyle olursa, büyük bir hizmet alması zordur. Bizim acilen partileri, ideolojileri bir tarafa bırakıp hepimizin bir araya gelip, ‘ne katabilirim?’ dememiz lazım ama samimi şekilde. Söylem değil, kendime ne kazanırım değil; ‘kardeşim ben arka planda olayım, benim ne yapmam lazım, bana ne iş düşüyor?’ Yani Nazilli’nin gelişimi için yapılacak projeleri dağıtmak, paylaşmak lazım. Birimleri içine koymak lazım. Bu da Nazilli için şimdiye kadar çok olmuş bir olay değil. Ben bunda çok iyimser de değilim, zor görüyorum.